یکی از جدی ترین توصیه های پزشکی به مبتلایان کاهش وزن است تا بتوان میزان قند خون را ثابت نگه داشت و از عوارض آن پیشگیری کرد. گرچه این مسئله حقیقت دارد اما هر نوع رژیمی نمی تواند ضامن سلامتی باشد. تغذیه بیمار دیابتی باید در وهله اول متعادل، متنوع و متناسب باشد و در ضمن کنترل قند خون نیز درآن گنجانده شود. اما برای رسیدن به این مهم باید انتخاب های صحیح غذایی داشت.
به دنبال تعادل غذایی
دیابت نوع 2 که در اصطلاح به "دیابت چاق کننده" نیز معروف است، در پی کمبود جزئی ترشح انسولین و مقاومت نسبت به انسولین ایجاد می شود که در نتیجه حالت بالا رفتن قند خون را در پی دارد. معمولا بسیاری از افراد بالای 40 سال دچار افزایش قند خون و کمی اضافه وزن می شوند. در این صورت بسیار مهم است تا از ثابت شدن وزن بالا جلوگیری و با رعایت رژیمی مناسب و کم کالری وزن کم کرد.
لازم است تا با دریافت مواد غذایی متناسب با عادات تغذیه ای، ذائقه، شیوه زندگی و... بیمار و به خصوص تمرکز بر اهداف دست یافتنی به نتیجه ای طولانی مدت رسید. رژیم نباید خیلی سختگیرانه و خسته کننده باشد زیرا نه تنها در طولانی مدت با شکست روبرو می شود بلکه عدم تناسب و تنوع لازم آن، به سلامتی آسیب خواهد رساند. در واقع کاهش 15 تا 20% کالری کلی از برنامه غذایی کافی است.
ایده آل ترین حالت جایگزینی عادات تغذیه ای صحیح به آرامی اما مطمئن و درست در برنامه روزانه فرد است. توجه داشته باشید که فواید ایجاد شده در پی تغییر رفتارهای غذایی، پذیرش اجبارها را راحت ترخواهد کرد. به این دستورات باید فعالیت ورزشی را نیز حتی کم اضافه کرد.
محدود کردن تنوع شیرینی جات
دومین نکته در این باره کاهش تنوع شیرینی جات است. اما به این معنا نیست که دریافت شیرینی را به طور کامل از برنامه خود حذف کنید زیرا در این صورت به نفع چربی ها رفتار کرده اید و اشتباه بسیار بزرگی است. باید دانست که نیمی از دریافت کالری روزانه بدن به عهده قندهاست و به خوبی می توان آنها را در وعده های غذایی مختلف تقسیم کرد. با این حال همه قندها ارزش غذایی یکسانی ندارند. مصرف غلات،حبوبات، میوه ها، سبزیجات، شیر و لبنیات باید در تغذیه روزانه گنجانده و بر شکر و شیرینی جات مصنوعی ارجحیت داشته باشد.
غلات و حبوبات جز مواد غذایی ضروری محسوب می شوند زیرا خوراکی های انرژی زا و سرشار از نشاسته هستند. میوه ها و سبزیجات نیز منبع آب، ویتامین ها و مواد معدنی به حساب می آیند. در مورد بعضی خوراکی های حاوی قندهای ساده مانند شکر و بعضی محصولات شیرین مانند عسل و مربا باید گفت که محدود کردن و نه کنار گذاشتن کامل آنها کافی است زیرا آنها نسبت کالری را به هم زده و فاقد ویتامین ها و مواد معدنی هستند. با این حال، برای جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون باید آنهارا در کنار دیگر خوارکی ها و نه تنها میل کرد.
در مورد خوراکی های حاوی قند، انواعی با شاخص قند پایین و متوسط ارجحیت دارند. برنج قهوه ای، نان کامل، غلات، حبوبات،میوه هایی مانند گلابی، آووکادو، هلو و... مناسب هستند. مصرف به اندازه این خوراکی ها در وعده های غذایی اهمیت دارد زیرا دوستان خوبی برای غلبه بر سلامتی خواهند بود.
درمورد نوشیدنی ها نیز تنها آب به عنوان تنها نوشیدنی ضروری، قهوه، چای و دمنوش ها را میل کنید. نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه ها و شربت ها مقدار بالایی قند دارند.
کنترل عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی
علاوه بر قند خون باید چربی را نیز یکی از بدترین دشمنان سلامتی دانست. برای کاهش دریافت کالری لازم نیست تا به دنبال راه جادویی باشیم بلکه کم کردن مقدار از چربی خوراکی ها مسئله را حل می کند. به علاوه، با کاهش چربی و کلسترول ازبرنامه غذایی می توان از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی نیز پیشگیری کرد.
دقت در مورد کیفیت خوراکی ها اهمیت زیادی دارد. ترجیحا مواد غذایی با چربی های خوب را انتخاب کنید که ازجمله می توان به روغن های گیاهی مانند روغن کلزا یا ترنوسل اشاره کرد که حاوی اسیدهای چرب ضروری وبعضی ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین E است.
چربی های حیوانی نیز گرچه مضراتی برای سلامتی دارند اما نباید آنها را کاملا از برنامه غذایی کنار گذاشت و باید به نحوی استفاده کرد که کیفیت غذایی آنها حفظ شود. کمی کره تازه خام یا خامه تازه همراه با نان مانعی ندارد.
در حال حاضر همچنین باید به چربی های پنهان در شیرینی جات، پنیر، بعضی نان ها و... توجه کرد. برای تداوم تعادل خوب قند و محافظت از عروق خونی لازم است تا مصرف آنها محدود شود. به جای آنها مصرف منظم ماهی 2 تا 3 بار در هفته و مرغ بدون پوست یا گوشت کم چرب1 تا 2 بار در هفته در برنامه غذایی بگنجانید.
به طور خلاصه منابع چربی متنوعی مصرف کنید. اما توجه داشته باشید که چربی ها چه حیوانی و چه گیاهی باید به اندازه مناسبی مصرف شوند. همچنین بهتر است غذاها با روغن کمی طبخ شده و در انتخاب نوع روغن نیز دقت شود. کباب کردن یکی از بهترین روش ها برای پخت غذا بدون روغن است.
بشقاب سالم و متعادل
برای انتخاب بهترین تعادل قند لازم است تا ساعات غذاخوردن منظمی (حداقل 3 وعده غذایی ) داشت، عادات تغذیه ای صحیح را در پیش گرفت و تقسیم بندی خوب غذایی را در طول روز رعایت کرد. بسیار مهم است تا خوراکی های زیر در هروعده غذایی گنجانده شود:
- میوه یا سبزی خام
- گوشت یا ماهی یا تخم مرغ
- غذای نشاسته ای ( برنج، ماکارونی، ...) همراه با سبزیجات سبز
- لبنیات
- یک تکه نان کامل
- آب
به برنامه غذایی خود تنوع بدهید و از آن لذت ببرید. شادی، اخلاق خوب و کمی ورزش ضامن سلامتی خواهد بود.
،درد ناحیه کف پا از علائم شایع ظهور خار پاشنه است اما گاهی اوقات خار پاشنه پا بدون هیچ گونه علامتی خود را نشان میدهد.خار پاشنه در واقع یک زایده استخوانی است که در ناحیه استخوانی پاشنه پا به وجود میآید. استفاده از کفشهای نامناسب موجب بروز 30 نوع بیماری میشود که خار پاشنه پا یکی از آنهاست. در کنار این موضوع زیاد ایستادن افراد نیز از علل عمده بروز این بیماری است.
درد در ناحیه کف پا از علائم شایع ظهور این بیماری است اما گاهی اوقات خار پاشنه پا بدون هیچ گونه علامتی خود را نشان میدهد. جلوگیری از فشار بر ناحیه کف پا، استفاده از کفشهای مناسب با کفی طبی و خودداری از ایستادن بیش از اندازه میتواند از بروز خار پاشنه پا جلوگیری کند. گذاشتن کفیهای طبی در کفش در کاهش درد پا بسیار موثر است، البته کاربرد شوکهای ویوتراپی نیز برای درمان و تسکین درد این بیماری تاثیر فراوانی دارد.
مچ پای انسان مرکب از هفت استخوان می باشد که بزرگ ترین آن استخوان پاشنه بوده و تا حدودی بیشترین وزن بدن را نیز تحمل می کند و در بخش ابتدای کف پا، پیش از قوس آن قرار دارد. ساختارش نسبتا به شکل مکعب مستطیل است و در اطراف آن بست ها (رباط ها) و عضله های زیادی واقع شده اند. چنانچه در این استخوان، یک زایده خرد پدیدار گردد، دردناک شده و نهایتا راه رفتن را مختل می سازد. علل بروز این بیماری، وارد آمدن فشار یا آسیب به بافت پاشنه پاست که به التهاب و استخوانی شدن بست های کف پا منجر می گردد و عوامل تشدیدکننده آن عبارتند از:
الف) دویدن (راه رفتن زیاد از دویدن کمتر ضرر دارد).
ب) ایستادن به مدت طولانی.
ج) چاقی.
عموما خار پاشنه، خود را با درد می نمایاند. فرد ابراز می دارد چیزی همچون سوزن درون پاشنه پاست که بر اثر فشار مثل راه رفتن، درد ایجاد می کند.خوب همان گونه که گفته شد، عضله های فراوانی پیرامون استخوانی است که بر اثر فشار به زایده تیز استخوانی برخورد می کند و درد به وجود می آید. گهگاه با وسیع شدن زایده، درد خود به خود نیز ایجاد می گردد که در حال استراحت هم باقی هست. در برخی حالات که هنوز بیماری پیشرفت چندانی ندارد هم می تواند بدون علامت باشد.
در پی ایجاد خار پاشنه، بر اثر درد به هنگام راه رفتن، فرد سعی می کند فشار زیادی به پای مبتلا وارد نسازد، در نتیجه لنگان لنگان راه می رود و این لنگش به مرور زمان، در صورت عدم درمان، موجب پیدایش ناراحتی هایی در قسمت تحتانی کمر و زانو می شود. بنابراین خار پاشنه را باید حتما مداوا کرد.
به منظور پیشگیری از تشدید بیماری یاد شده باید از پرداختن به فعالیت هایی که سبب وارد آمدن فشار پیاپی به پا می گردد خودداری کرده و از کفش های طبی با کفی مخصوص خار پاشنه پا استفاده کنید. باید در نظر داشت که چنانچه این عارضه، معالجه نشود، به خاطر لنگیدن مدام موجب مشکلاتی در بخش تحتانی کمر یا زانو می گردد.
راهکارهای درمانی
ـ یک کفی ویژه خار پاشنه پا در کفش تان بگذارید تا از فشار پا روی پاشنه کاسته شود.
ـ چنانچه کف پایتان صاف است و قوس طبیعی خودش را ندارد، از کفی های خاص به منظور حفظ قوس کف پا بهره برید.
ـ دستگاه الکتروترابی در فیزیوتراپی برای کاستن از درد و ورم بسی اثربخش است. اگر درمان با شیوه های مزبور امکان پذیر نشود، باید از عمل جراحی برای خارج کردن خار پاشنه مدد گرفت.
داروها
1ـ برای رفع درد خفیف، می شود از داروهایی چون استامینوفن یا آسپرین بهره جست.
2ـ تزریق استرویید به داخل ناحیه ملتهب به منظور تقلیل التهاب صورت می گیرد.
گفتنی است در زمانی که دچار درد شدید تا سر حد امکان روی پاشنه پا فشار نیاورید و خصوصا اگر در اوایل مداوا، اضافه وزن دارید سعی کنید از وزن تان بکاهید. بهترین اقدام، پیشگیری است. از کارها و فعالیت هایی که موجب وارد آمدن فشار پی در پی به پا می شود، بپرهیزید و سعی کنید استراحت کنید. سخن آخر این است که خار پاشنه با پوشیدن کفش راحت و با درمان حمایتی بهبود می یابد و اگر خوب نشد، نهایتا باید به جراحی روی آورد.
خرمالو میوهای شبیه گوجه فرنگی با پوستی نازک است که ویتامین C بالایی دارد و از همین جهت برای تقویت سیستم ایمنی و استحکام لثهها بسیار مفید است.بتاکاروتن موجود در خرمالو برای تقویت بینایی و همچنین شادابی و سلامت پوست مفید است.
کلسیم، فسفر و پتاسیم مهمترین مواد معدنی موجود در خرمالو است پتاسیم موجود در این میوه در تنظیم فشار خون نقش دارد و کلسیم آن برای استحکام استخوان، رویش مو و استحکام ناخن مفید است.
شیرمستی در خصوص رنگدانههای نارنجی موجود در خرمالو هم وجود دارد این رنگدانهها به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی ضد سرطان است.
فیبر موجود در خرمالو نیز باعث کاهش کلسترول و اسید اوریک میشود.
افراد دیابتی روزانه یک خرمالو مصرف کنند، اما سایر افراد میتوانند دو تا سه عدد خرمالو در روز بخورند.
طعم گس این میوه به دلیل وجود ترکیبات مازوتی مانند در آن است که بعد از رسیدن، به قند تبدیل میشود.
خرمالو مدر است و مصرف آن برای کسانی که سنگ کلیه و مثانه دارند، مفید است و به دفع سنگ کلیه آنها کمک میکند.
هسته کوبیده شده خرمالو نیز برای دفع سنگ کلیه و مثانه مفید است.
"نقرس" یک بیماری "التهابی مفصلی" بسیار شایع است که در اثر افزایش اسید اوریک خون ایجاد می شود. شیوع این بیماری در دهه های اخیر رو به افزایش است.
تحقیقات نشان می دهند که مصرف نوشیدنی های قنددار مانند "آبمیوه های صنعتی" موجب افزایش احتمال ابتلا به نقرس به ویژه در میان زنان می شود، اگرچه در شرایط طبیعی معمولا احتمال ابتلای زنان به این بیماری نسبتا کم است. مصرف نوشیدنی های قنددار سطح اسید اوریک خون را بالا برده و در نتیجه خطر ابتلا به نقرس را افزایش می دهد.
در این مطالعه که انجام شد، رابطه بین مصرف "نوشیدنی های قنددار" و شیوع نقرس در گروه بزرگی از زنان مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق که 22 سال به طول انجامید، 78906 زن که در ابتدای مطالعه به نقرس مبتلا نبودند مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مصرف نوشیدنی های قنددار موجب افزایش خطر ابتلا به نقرس می شود.
زنانی که هر روز از این نوشیدنی ها مصرف می کردند 74 درصد بیشتر در معرض خطر نقرس بودند و مصرف نوشیدنی های قنددار به میزان دو یا چند لیوان در روز این خطر را 2.4 برابر بیشتر می کند. محققان توصیه می کنند که برای پیشگیری از بیماری های مزمن از جمله نقرس مصرف نوشیدنی های قنددار را به حداقل برسانید.