اول بدانید بعد بنوشید
شاید تا به حال اسم کامبوچا را نشنیده باشید، احتمال اینکه آن را چشیده باشید هم زیاد نیست. این چای جدید بویی شبیه زنجبیل دارد و طعم آن را به شیوههای مختلف توصیف کردهاند؛ از شبیه بودن به سرکه سیب گرفته تا چای با کمی عسل و حتی تارت سیب.
در این مطلب سعی میکنیم همه چیزهایی را که باید قبل از نوشیدن این چای بدانید را برایتان بیاوریم.
چای2هزار ساله
شاید اسم کامبوچا را هم نشنیده باشید، اما فکر نکنید که این چای همین دیروز پیدا شده است. براساس تحقیقات انجام گرفته، اولین رد پای این چای در تاریخ در چین حدود 2000سال قبل بوده است. براساس متون قدیمی چینی، این چای در درمان بیماریهای مزمن التهابی مثل آرتریت و دردهای استخوانی و نیز درمورد افراد مبتلا به بیماریهای بسیار سخت و در حالت شدید (مثلا مبتلایان به سرطان) به کار گرفته میشد. در قرن هجدهم و نوزدهم هم پزشکان شاخههای مختلف طب سنتی در چین از این چای برای رفع آکنه، کمبود انرژی و خستگی مزمن، کاستن فشارخون، سردردهایی با علت نامشخص و یبوست استفاده میکردند.
چای کپک زده دوست دارید؟
برخلاف تصور، درست کردن کامبوچا در خانه اصلا کار سختی نیست، برای درست کردن این نوشیدنی شما به چای (سیاه یا سبز)، شکر و البته مقداری قارچ و باکتری نیاز دارید. تعجب کردید؟ این میکروبها برای سلامت بدن ضرری ندارند و حتی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند. درواقع اصلا قسمت جالب این چای همین قارچها و باکتریهاست. شیوه خانگی درست کردن این چای هم اینطور است که ماده اولیه قارچ، «کشت مادر» با مقداری چای خشک سیاه یا سبز مخلوط میشود، سپس به این مخلوط اندکی آب اضافه شده و برای مدت 10روز نگهداری میشود، طی این 10روز یک لایه نسبتا ضخیم از قارچ و باکتری روی این چای شکل میگیرد و پس از تکمیل این چرخه، لایه روی چای برداشته میشود تا برای ساختن چایهای بعدی از آن استفاده شود و نوشیدنی زیر آن هم به عنوان «چای کامبوچا» مصرف میشود.
به جنگ سرماخوردگی بروید
درحال حاضر بسیاری از قهوهخانهها، کافیشاپها و رستورانها در سراسر جهان چای کامبوچا را در منوی غذایی خود ارائه میدهند. بعد از کفیر، سرکرات و کیمچی حالا کامبوچا به جدیدترین محصول «پروبیوتیک» در جهان بدل شده است و بسیاری از بازیگران مشهور دنیا و سرآشپزهای رستورانهای معروف جهان به آن متمایل شدهاند. طرفداران این چای معتقدند که این نوشیدنی سرشار از میکروارگانیسمهایی است که شبیه «باکتریهای خوب» داخل روده انسان هستند.
وقتی چای معجزهآسا شما را بیمار میکند
با این همه تعریف مشخص است که تمایل زیادی در سراسر جهان برای این محصول وجود داشته باشد، اما نکته مهمی که باید درنظر گرفته شود این است که موارد متعددی گزارش شده که تلاش برای ساختن کامبوچا در خانه باعث آلوده شدن نوشیدنی به میکروبها و قارچهای مضر و بیماریزا شده است. درواقع گذاشتن یک نوشیدنی و یک ماده غذایی در هوای آزاد برای مدت 10روز احتمال آلوده شدن آن را بالا میبرد. درست کردن کامبوچا در ظروف سرامیک از همه خطرناکتر است چراکه اسید موجود در کامبوچا با سرامیک ترکیب میشود و سمی خطرناک آزاد میکند. از طرف دیگر میزان قند این نوشیدنی هم یکی دیگر از نکاتی است که باید به آن دقت کنید، درست است که میزان قند معمول در این نوشیدنی بالا نیست اما اگر روزی چند نوشیدنی کامبوچا بنوشید قندخونتان ممکن است به مقدار زیادی بالا برود و این در افراد دیابتی یا افرادی که در خطر ابتلا به دیابت قرار دارند، بسیار مهم است.