با تحلیل الگوهای غذایی دریافتهای غذا به صورت مجموعه بررسی میشود که روشی مناسب برای ارزیابی وضعیت غذایی جامعه است. این بررسی به منظور تعیین الگوهای غذایی در زنان غیر یائسه 18 تا 50 ساله در یکی از مناطق شهر تهران انجام گرفت.
بررسی بر روی یک هزار و 120 زن غیر یائسه شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران که دارای پرسشنامه بسامد خوراک بودند، انجام شد. 168 قلم ماده غذایی موجود در پرسش نامه FFQ بر اساس ترکیب و محتوای ریز مغذیهای تشکیل دهنده آنها، محتوای چربی و فیبر و با استناد به مطالعات قبلی، به 26 گروه غذایی تقسیم شد.
الگوهای غذایی بر پایه تحلیل عاملی و با استفاده از روش تحلیل مؤلفههای اصلی (PCA) تعیین شد. الگوهای غذایی بر اساس گروههای غذایی قرار گرفته در عاملها، به سالم و ناسالم نامگذاری شدند.
الگوهای غذایی استخراج شده 23 درصد واریانس جامعه را بیان میکرد. الگوی غذایی سالم شامل؛ انواع سبزی، میوه، زیتون و روغن زیتون، لبنیات، حبوبات، مغزها، تخم مرغ، روغن مایع، غلات کامل، ماهی و مرغ بود و الگوی غذایی ناسالم شامل انواع نوشیدنیها، غذاهای آماده، چیپس و پفک، روغن جامد، غلات تصفیه شده، گوشت قرمز و احشاء و نمک بود.
الگوی غذایی سالم با واریانس 12 الگوی غذایی غالب در بین جمعیت زنان غیر یائسه شناخته شد. شناسایی الگوهای غذایی در سطوح وسیع تر جامعه، در جهت اعتدال گذار تغذیه ای و به دنبال آن کاهش خطر بیماریهای مزمن، کمک شایانی به بهبود وضعیت سلامت افراد است.